Broson Wheels – Vår historia, om oss och vår affärsidé

Om Broson Wheels

Broson Wheels erbjuder bland annat hjul och däck till ”Off-highway”-fordon. Via våra Wheelcenter monterar vi däck och fälgar från flera av branschens ledande tillverkare. Låt oss på Broson Wheels bli din trygga däckleverantör.

Vi levererar och monterar entreprenaddäck, lantbruksdäck och däck för skogsmaskiner, ATV och truckar mm. Vi har däck och fälg till de flesta maskiner inom lantbruk, skogsbruk och på industri- och entreprenadsidan.

Broson Wheels – Samtal om senaste ordern på lagret

Komplett däckleverantör inom off-highway

Förutom däck och fälg tillhandahåller vi även axlar och bromsar till påhängsfordon. Lägg därtill kulkopplingar, vinschar och stödben/hjul för personbilssläp samt ett brett utbud av reservdelar och tillbehör inom alla våra olika produktområden.

Försäljning i Vårgårda, Göteborg, Rimforsa, Örebro, Tyresö & Örnsköldsvik

I Vårgårda finns förutom försäljning och lager även administrationen och huvudkontoret. Vi har försäljningskontor i Göteborg, Rimforsa, Örebro, Tyresö samt Örnsköldsvik. Försäljningsmarknaderna finns i huvudsak i Norden, Baltikum och övriga norra Europa.

Företaget Broson har anor från 1940-talet, då man började tillverka vagnar och cykelkärror, för att senare ägna sig åt import av stålrör och profiler. En gren av företaget började även senare tillverka och importera hjulaxlar, däck och fälgar. Det är bakgrunden till Broson Wheels AB.

Montering & snabba leveranser

Vi på Broson är alla beredda att dagligen göra allt för att vinna ditt förtroende. Det kan handla om alltifrån att ta hand om din förfrågan och ge förslag på kundunika lösningar till egen montering och snabba leveranser.
Givetvis garanterar vi hög produktkvalitet, servicegrad och leveranssäkerhet – men det absolut viktigaste för oss är ett stort personligt engagemang och ansvarstagande. Vi ger oss inte förrän vi gjort våra kunder helnöjda – det är vårt absoluta mål.

Det är en inställning, en attityd, som genomsyrat vårt företag i alla år och som vi hoppas kunna få bevisa för dig också.

Affärsidé

Broson Wheels AB skall vara en ledande leverantör av däck, fälgar, hjul och tillbehör till lantbruks-, skogsbruks,- industri- och entreprenadfordon samt av axlar och bromsar till påhängsfordon.

Ledorden för verksamheten skall vara kvalitet, service och flexibilitet.

Koncernen

Företaget Broson har anor från 1940-talet då bröderna Erland och Folke Oskarsson började tillverka vagnar och cykelkärror, för att senare även ägna sig åt import av stålrör och -profiler. Idag ägs moderbolaget Broson Holding AB av norska Tubinor A/S och består av två separata, men samarbetande, verksamheter – Broson Steel AB och Broson Wheels AB.

Broson Wheels

Broson Wheels har sin roll som ledande leverantör av hjul till tillverkare av så kallade ”Off-highway”-fordon, dvs fordon som inte går på landsväg, samt axlar och bromsar till påhängsfordon. All verksamhet, såväl administration som försäljning och lager, finns samlad i Vårgårda. Försäljningsmarknaderna finns i huvudsak i Norden, Baltikum och övriga norra Europa.

Broson Wheels ABs affärsidé lyder:
Broson Wheels AB skall vara en ledande leverantör av däck, fälgar, hjul och tillbehör till lantbruks-, skogsbruks,- industri- och entreprenadfordon samt av axlar och bromsar till påhängsfordon. Ledorden för verksamheten skall vara kvalitet, service och flexibilitet.

Broson Steel

Broson Steel, som idag är en av marknadens ledande grossister, har fokus på svetsade stålrör, konstruktionsrör och kallformade profiler. Huvudkontoret är beläget i Vårgårda medan lager och bearbetning finns i Göteborg. Försäljningskontor finns i Vårgårda, Västerås och Oslo. Sverige och Norge är huvudmarknader, men viss export förekommer även till länder i övriga norra Europa.

Broson Steel ABs affärsidé lyder:
Vi skall med tyngdpunkten på svetsade stålrör, konstruktionsrör och kallformade profiler vara en av den svenska stålmarknadens ledande grossister. Broson skall stå för:

• hög produktkvalitet • hög servicegrad • högsta leveranssäkerhet.

Historia

1940
Broson Wheels historiaFirma Bröderna Oskarsson grundas av bröderna Erland och Folke. Verksamheten omfattar i huvudsak tillverkning av mindre vagnar och cykelkärror.

1975
Företaget säljs till Ahlsell & Ågren AB. Det är en stor omstrukturering av den svenska stålgrossist-verksamheten, vilket medför att Broson har 5 st olika ägare under perioden 1975-1987.

1987
Broson AB köps av det norska rörvalsverket Sönnichen A/S.

1994  
Dagens fastighet i Vårgårda förvärvas och byggs till.

1996
Broson delas internt upp i två tydliga affärsområden – ADF och R&P.

2000
Egenimport av däck från Asien tar fart.

2008   
Broson flyttar sin stålverksamhet till nytt lager på Hisingen i Göteborg

2013
Broson blir till en koncern – Steel, Wheels och Fastighet.

2014
Broson Wheels förvärvar och fusionerar sedermera in Transportmaterial GBG AB i bolaget.

2016
Lagret för EFTM Wheels flyttas från Göteborg (Ringön) till Vårgårda och försäljningskontoret flyttas till Exportgatan.

2017
Camso’s produktsortiment inkl säljpersonal införlivas i organisationen.